Boekreview: Esther Bergsma – Het hoogsensitieve brein

Bijgewerkt op: 27 apr. 2021


Er komen geregeld boeken uit over hoogsensitiviteit. In deze blogs vertel ik over de boeken die ik lees en wat je van deze boeken kunt verwachten. Dit keer gaat het over het boek Het hoogsensitieve brein (2019) van Esther Bergsma.

Thematiek

De definitie van hoogsensitiviteit van Esther Bergsma, is in het kort ‘een aangeboren temperament met een grote gevoeligheid voor (interne en externe) stimuli en het diepgaand verwerken van en sterk reageren op deze informatie’. Deze definitie wordt uitgediept in verschillende opeenvolgende hoofdstukken. Zo wordt duidelijk dat hoogsensitieve personen:

  1. meer opmerken – fysiek, emotioneel en details,

  2. deze informatie anders verwerken – info plaatsen binnen het grotere geheel, analyse van risico’s en kansen, rekening houden met de sociale context enz.

  3. en dat zij hierdoor anders kunnen reageren – bijvoorbeeld intensere emoties ervaren.

Daarnaast wordt o.a. ook besproken hoe sociale stress (gevoeligheid voor afwijzing) werkt en wat de talenten van hoogsensitieve personen zijn wanneer je dit vanuit het breinonderzoek benaderd.


Wil je meer lezen over deze thematiek? Lees dan dit blog van Esther Bergsma. De inhoud van haar boek komt hier in het kort voorbij. Of download op haar website de inhoudsopgave en inleiding.

Wetenschap én praktijk

Hoewel dit gehele boek vanuit wetenschappelijk onderzoek wordt benaderd, wordt in de meeste hoofdstukken deze kennis ook gelinkt aan de praktijk. Esther Bergsma doet dit aan de hand van persoonlijke verhalen. Door elk hoofdstuk te beginnen met een gedetailleerd verhaal en daarna in de theorie uit te leggen wat er gebeurde, ontstaat er een directe link tussen theorie en praktijk. Hierdoor is het dus geen droog boek met onderzoeksresultaten, maar spreekt het ook tot de verbeelding.


Hoogsensitieve personen kunnen zich hierdoor gemakkelijk in de inhoud verplaatsen en zich gezien voelen. Maar ook mensen die zelf niet hoogsensitief zijn, kunnen hierdoor een goed beeld krijgen van wat hoogsensitiviteit in de praktijk kan betekenen.Goed onderbouwd

Ieder thema wordt goed onderbouwd door de onderzoeken te bespreken die tot deze kennis leiden. Er is daardoor geen ruimte voor ‘ongefundeerd zweverig gedoe’ en dat vind ik positief. Hoewel deze kant van hoogsensitiviteit er ook mag zijn (en ik hier ook mijn voordeel uit haal door bijvoorbeeld salie te branden), kan door een goede wetenschappelijke onderbouwing hoogsensitiviteit minder als zweverig worden afgedaan en juist gemakkelijker geaccepteerd worden in onze maatschappij. Hoe meer positief en onderbouwd licht er op schijnt, hoe meer hoogsensitieve personen gezien kunnen worden en hun waarde naar voren kan komen.Conclusie

Deze hoogsensitiviteitsbijbel zou ik iedereen willen aanraden die écht wil weten wat hoogsensitiviteit is. Wil je er praktisch mee aan de slag, dan is wellicht een ander boek meer geschikt voor jou.